El nou Teatre Arnau pren el carrer com a escenari
Comença la programació de l’Arnau Itinerant, que vol ser un laboratori de noves formes de gestió artística i comunitària
Els veïns del Paral·lel i diversos moviments socials n’han reclamat la seva recuperació des del 2004 i, des de fa un parell de setmanes, l’Arnau ha començat la seva marxa com a Teatre Itinerant, de moment sense seu mentre duren les obres de rehabilitació de l’espai. Aquest projecte artístic arrelat als barris del Raval, Sant Antoni i el Poble-sec neix “amb l’objectiu d’esdevenir un laboratori socio-cultural que transformi els barris a través del risc i la creativitat, l’autogestió i l’afany d’experimentar”, tal com indiquen els seus impulsors.
La nova proposta beu d’iniciatives com l’Ateneu Popular de Nou Barris o el Teatro del Barrio de Madrid. L’equipament és de titularitat municipal però la gestió és comunitària: “Són els veïns i les veïnes qui creen i produeixen els projectes col·lectivament”, afegeixen els seus gestors, i també expliquen que la prioritat del projecte “no és omplir butaques, sinó treballar en propostes teatrals on les condicions laborals dels professionals siguin dignes”. Amb la cultura popular de base com a centre de la gestió, producció i comunicació dels projectes, la programació està formada per dos espectacles escènics i un arxiu virtual.
El primer dels espectacles teatrals porta per títol C/ Hospital amb St. Jeroni, que és fruit d’un treball col·laboratiu i escenifica com les remodelacions urbanístiques dels barris estan vinculades amb els buits emocionals del veïnat d’un carrer que va desaparèixer –el carrer Hospital amb Sant Jeroni– arran de la construcció de la Rambla del Raval. El 14 d’octubre és el darrer dia per veure aquest espectacle que es representa a localitzacions cedides pel veïnat del Raval.
Arxiu de la memòria popular
Relats de l’Arnau, una xarxa de memòries d’un teatre de barraca vol donar vida a les memòries populars dels veïns dels barris que envolten l’antic Teatre Arnau. A través de testimonis orals, escrits i objectes s’elaborarà un arxiu virtual que es podrà consultar al web del teatre, i que es convertirà en una xarxa de memòries compartida. D’aquesta manera, es posarà en valor el patrimoni material i immaterial del teatre en un espai virtual que s’anirà construint durant el que resta d’any. Els dies 15 i 16 de desembre es podrà visitar una mostra d’aquesta exposició virtual al Mercat de les Flors.